Płyta ceramiczna czy indukcyjna?
Stylowe, ponadczasowe, funkcjonalne i intuicyjne w obsłudze. Takie są zarówno płyty ceramiczne, jak i płyty indukcyjne. Na pierwszy rzut oka trudno jest ocenić, czy zabudowana w blacie płyta jest indukcyjna czy ceramiczna. Łączy je również podłączenie do prądu. Jednak różnią się pod wieloma względami: sposobem działania, kosztami na etapie inwestycji, funkcjami, użytkowaniem. Różnią się także pod względem bezpieczeństwa.
Producenci AGD rozpieszczają konsumentów, oferując szeroki wachlarz modeli zarówno płyt ceramicznych jak i indukcyjnych. Co oczywiście utrudnia tylko wybór, dlatego podpowiadamy, jakie są zalety i wady poszczególnych płyt.
Zasady działania płyty ceramicznej i indukcyjnej
Płyty ceramiczne mają wbudowane grzałki, które wytwarzają ciepło. Nagrzewają one powierzchnię płyty i tym samym naczynie na niej stojące. Zanim rozgrzeje się płyta, trwa to kilka minut. Choć są już coraz bardziej zaawansowane modele, które skracają ten czas, to póki co nadal jest ich niewiele. W odróżnieniu do niej, płyta indukcyjna wykorzystuje pole elektromagnetyczne. Energia przetwarzana jest na ciepło, które przenoszone jest na dno naczynia. Bardo szybko osiąga ono wysoką temperaturę. Płyta indukcyjna nagrzewa wyłącznie spód garnka, co już różni ją od ceramicznej.
Plusy i minusy płyty ceramicznej
Jedną z często wymienianych zalet płyt ceramicznych jest niski koszt inwestycji. Przy tym nowoczesny styl i dostępność w różnych wariantach.
Zalety
- Intuicyjna w obsłudze.
- Komfortowa w użytkowaniu.
- Prosty montaż.
- Nawet proste modele wyposażone są w dodatkowe funkcje.
- Bez konieczności wymiany naczyń (możesz nadal gotować w tych, które posiadasz).
- Gładka, stylowa powierzchnia.
Wady
- Potrzebuje więcej czasu na rozgrzanie niż indukcyjna.
- Nagrzewa się cała płyta, co rodzi ryzyko poparzenia.
- Jak nie ma prądu, nie ma gotowania.
- Czyszczenie możliwe dopiero, gdy wystygnie (co trwa dłużej niż w płycie indukcyjnej).
Plusy i minusy płyty indukcyjnej
Gdy pojawiła się na rynku, stała się dużą konkurencją dla płyt ceramicznych. Choć jest droższa w inwestycji, to według różnych szacunków jest tańsza w eksploatacji, czyli opłaca się szczególnie tym, którzy dużo gotują.
Zalety
- Bezpieczna, nie nagrzewa się w całości. Szybko stygnie.
- Bardzo innowacyjna, wyposażona w nowoczesne technologie.
- Nagrzewa tylko dno garnka = oszczędność.
- Łatwa w czyszczeniu.
- Bardzo szybko gotowa do pracy. Krótszy czas przygotowania posiłku w porównaniu z płytą ceramiczną.
- Stylowa, minimalistyczna, pasuje do każdej kuchni.
- Komfortowa w użytkowaniu.
Wady
- Wyższy koszt inwestycji w porównaniu z płyta ceramiczną.
- Nie jest polecana osobom z rozrusznikiem serca. Zalecane utrzymanie dystansu 30 cm.
- Brak prądu powoduje szybkie stygnięcie płyty, a co za tym idzie przerwę w gotowaniu.
Wśród wad płyt indukcyjnych często wymieniana jest konieczność zakupu naczyń. Natomiast nowe garnki u wielu producentów mają przeznaczenie do wszystkich płyt. A wydatek wcale nie jest taki duży.
Którą wybrać? To zależy od indywidualnych preferencji. Dla lubiących nowinki technologiczne lepszą opcją może być płyta indukcyjna z wieloma funkcjami. Zaś dla poszukujących tanich rozwiązań, klasyczna czarna płyta ceramiczna